نمايش نسخه نهائي : براهین اثبات وجود خدا: سوالاتی چند از کاربر محترم عبد
محمد م
Monday 9 November 2009, 01:41AM
به نام خداوند علیم
برای دوستانی که این سر نگار میبینند برای انکه کاملا در مسیر بحث قرار گیرند خواهش میکنم از پست 50 سر نگار اثبات عقلی خدای متعال با برهان علیت را مطالعه کنند
جنب عبد من عباد الله با سلام
بنده سعی میکنم سوالات کوتاه باشد و اگر ممکن است شما هم پاسخ موجز و مفید دهید تا کاربران نیز استفاده کنند
سوال اول : چندی پیش استادی فرمودند که براهین اثبات خدا 12 مورد است آیا این مطلب درست است در صورت درست بودن آن اگر برایتان امکان دارد این براهین را نام ببرید
با تشکر
محمد م
Saturday 14 November 2009, 11:53PM
جناب عبد من عباد الله سلام
چند روزی گذشت ولی متاسفانه جوابی از شما دریافت نشد
با تشکر
عبد من عبادالله
Monday 16 November 2009, 03:17PM
جناب عبد من عباد الله سلام
چند روزی گذشت ولی متاسفانه جوابی از شما دریافت نشد
با تشکر
با سلام و پوزش
و تشکر از شما دوست عزیز
شاید بهتر بود قبل از تاسیس سرنگار یک هماهنگی کوچکی صورت می دادید تا اینطور شرمنده شما نشوم.
راستش این روزها خیلی گرفتارم و فرصت ورود به بحث فلسفی رو ندارم.
خوشحال خواهم شد ان شاءالله در آینده در این زمینه با شما و دوستان گفتگو بکنم.
موفق باشید:smile28:
یا علی :smile07:
محمد م
Friday 20 November 2009, 12:39PM
به نام خداوند علیم
در نظر داشتم بحث را به زمانی که جناب عبد فرصت داشتند موکول کنم اما بد ندیدم که خود این بحث را پیش ببرم تا شاید برای کاربران مفید واقع گردد
پس با توکل به خداوند متعال شروع میکنیم
تا آنجایی که ما می دانیم کاربرد اصلی برهان صدیقین بیشتر برای اثبات یگانگی ذات اقدس الهی است
در مور وجود و یا عدم وجود خدا نظریات گوناگونی وجود دارد در توضیح زیر تنها به ذکر دلایل وجود خداوند که به آنها براهین اثبات خداوند میگویند ، اکتفا میگردد .
اگر بپذیریم که وجود خداوند نیاز به دلیل دارد در این صورت این براهین بطور کلی بر دو نوع تقسیم میشوند :
براهین نوع اول براهینی هستند که با توجه به پدیده های اطراف خود یا همان مخلوقات و با واسطه و کمک آنها خداوند را اثبات میکنند. به این نوع براهین براهین پس از تجربه یا براهین پسینی یا براهین انی میگویند . این براهین شامل موارد زیر می باشند:
اول- برهان علیت 2- برهان نظم 3- برهان حرکت 4-برهان درجات کمال 5-برهان معجزه 6- برهان امکان و وجوب
اما در براهین واستدلال های نوع دوم وجود خدا بدون توجه به مخلوقات اثبات میگردد به این نوع براهین ، براهین قبل از تجربه یا براهین پیشینی یا براهین لمی مگویند. این براهین شامل موارد زیر میباشند :
اول برهان صدیقین 2-برهان فطرت 3- برهان تجربه دینی 4- برهان اخلاقی 5 - برهان معقولیت 6-برهان وجودی
در قدم اول مشخص میگردد که برهان صدیقین در زمره براهین پیشین یا لمی است که هدف آن اثبات وجود خدا است اما ایا هدف اصلی آن است ؟
سوال دوم : برهان صدیقین چیست ؟
اصطلاح صدیقین را برا مرتبه نخست ابن سینا برای برهان خود نامگذاری که مشابه آن در میان فلسفه غرب برهان انتولوژی نام دارد آیه قرانی که ابن سینا به آن اشاره داشته آیه 53 سوره مبارک فصلت میباشد:
سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا فِي الْآفَاقِ وَفِي أَنفُسِهِمْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ أَوَلَمْ يَكْفِ بِرَبِّكَ أَنَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ
زودى نشانههاى خود را در اطراف جهان و در درون جانشان به آنها نشان مىدهيم تا براى آنان آشکار گردد که او حق است؛ آيا کافى نيست که پروردگارت بر همه چيز شاهد و گواه است
بطور کلی در این برهان از مفهوم خدا ، وجود خدا نتیجه گیری میشود. برای برهان صدیقین تقریر های مختلف بیان شده است مانند تقریر خود این سینا و تقریر ملاصدرا
من تقریر ابن سینا و تقریر ملاصدرا را عینا میآورم :
اول تقریر ابن سینا:
"ملاحظه کردن حال هستی از آن روی که هستی است، بر وجود واجب تعالی گواهی میدهد ، چنان که هستی او بر سایر هستی ها که بعد از او قرار گرفته اند گواهی میدهد و این آیه در کتاب الهی (آیه فوق) به همین مطلب اشاره میکند و میگوییم این حکم مخصوص جماعتی است و بعد از آن میفرماید آیا بر ای اثبات خدا کافی نیست که او بر همه چیز گواه است ؟ می گویم : این حکم صدیقین است که به او استشهاد میکند نه از هستی سایر موجودات بر هستی او"
حال تقریر ملاصدرا:
"برهانی است که حد وسط آن غیر از واجب نباشد در این صورت راه با مقصد یکی خواهتد بود و آن راه صدیقین است که آنان از خود او بر خودش استشهاد میکنند ، "
سوال سوم : آیا با کمک برهان صدیقین میتوان صفات کمالیه خدا مانند یگانگی را اثبات نمود ؟
اگر از تقریر و شرح ابن سینا برای برهان صدیقین استفاده کنیم خیر ولی با تقریر های دیگر این امکان وجود دارد
در قدم بعدی مشخص میگردد که کاربرد اصلی برهان صدیقین اتبات وجود خدا است نه اثبات صفات خدا اگرچه میتوان با این برهان توحید خدا را اثبات نمود
ان شاءالله در نوشته های بعدی به زوایای دیگر نوشته های جناب عبد من عبادالله پرداخته خواهد شد
IRANIAN YOUTH CLUBS
vBulletin 5.5.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.